+48 665 918 713

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Rozpoczynamy sezon grillowy w "Z Beczki Wino i co ino!"

Chociaż wiosna nas w tym roku nie rozpieszcza, myślimy, że niebawem będziemy mogli odpalić grille i cieszyć się czasem spędzonym w ogrodzie.
Polacy uwielbiają grillować, nie przepuścimy więc okazji, by opowiedzieć o tym, co w naszym sklepie można kupić na tę właśnie okoliczność. Poza winem oczywiście, ale o nim za chwilę. Sałatki to nieodłączna część uczty grillowej, szczególnie polecamy oliwy z naszego sklepu. Znajdziecie u nas hiszpańskie oliwy jednoszczepowe Hualdo. Tworzone są bez użycia chemii, bez żadnych dodatkowych zabiegów uzyskuje się 100% sok z oliwek. Każda z odmian ma inne aromaty podkreślające smak sałatek.

 

Idealne do przypieczonego pieczywa będą również nasze oliwy smakowe: bazyliowa, truflowa i czosnkowa.
Idealnym pomysłem na grilla, w oczekiwaniu na upieczenie mięsa itp. będą nasze serki, oliwki  i wyborne migdały w wytrawnych posypkach. Mamy ich ogromny wybór. Idealnie skomponują się również z winem.

 

        

 

Dla tych, którzy nie lubią wina, polecamy nasz wyjątkowy napój, my to nazywamy winną oranżadą – VINCII. Orzeźwiający, zdrowy, lekki – najlepiej schłodzony. Niebanalne piwa z Księstwa Cieszyńskiego.

 

 

Dla wielbicieli wina przedstawiamy propozycje skomponowania wina z potrawami na grillu:
Do przyprawionych i wyrazistych dan z grilla pasują wina czerwone o owocowych nutach. Do białych mięs: delikatniejsze, orzeźwiające wina białe.
Aperitif: białe wino oczyszcza kubki smakowe i pobudza do intensywniejszej pracy (chardonnay, sauvignon blanc) 
1. Wino do warzyw z grilla, wytrawne: riesling, sauvignon blanc, traminer, wytrawne wina różowe 
2. Wino do ryb z grilla, wytrawne: riesling, pinot blanc, chardonnay
3. Wino do drobiu z grilla, półwytrawne lub wytrawne: chardonnay, sauvignon blanc, a do mocniej przyprawionych: pinot noir, irsai oliver
4. Wino do wieprzowiny z grilla, wytrawne: riesling, gruner veltliner (wina o wyższej kwasowości) Karkówkę lub kiełbaski: winem czerwonym o owocowych nutach: syrah, merlot, dornfelder.
5. Wino do grillowanej wołowiny: wina bardziej taninowe: bordeaux, rioja, cabernet sauvignon, syrah, primitivo, merlot 
6. Do deserów i owoców z grilla: Banany, jabłka, truskawki: muscat lub półsłodki riesling, prosecco 
Do owoców podawanych z czekoladą: czerwone wino będzie fajnie kontrastować ze słodkością.

Zapraszamy serdecznie, postaramy się coś doradzić z zakresu win lanych i butelkowanych.