Jak łączyć wino z jedzeniem?
Szukasz wina do kolacji? Stoisz przed półką w sklepie: wina białe, czerwone, wytrawne, półwytrawne, słodkie? Co, do czego wybrać? Tyle win, tyle smaków, miesza Ci się? Ten artykuł pokaże Ci, jak poprawnie łączyć wina z potrawami.
Smaki można łączyć. Najlepiej jest robić to kojarząc podobieństwa smaków, lub zestawiając ze sobą przeciwieństwa. Możesz dobrać wino do dania, łącząc wspólne elementy smakowe, by wzbogacić danie, lub możesz też dobrać wino, szukając kontrastów (np. słodkie i słone). Możesz wykreować smak, lub wzmocnić go-ważne, by wszystko było harmonijne.
A więc jak łączyć wina i potrawy?
Szybka ściąga:
- potrawy kwaśne - potrawy kwaśne, jak sama nazwa wskazuje, mają wyższą kwasowość. Sprawia to, że wina, które mają mniejszą kwasowość, smakują z takimi potrawami niewyraźnie, wręcz płasko. Nie wzmacniają smaku, raczej są “nudne”. Dlatego kwaśne potrawy, należy łączyć z winami o wyższej kwasowości.
- potrawy pikantne - składniki pikantne należy wzmocnić mocniejszymi, ale nie przesadnie, smakami, dlatego, że pikantność sama w sobie tego smaku już nadaje. By trochę ją zneutralizować, ale jednocześnie nie zepsuć sobie smaku dania, do potraw pikantnych należy dobierać wina, które mają wyższą kwasowość, by ładnie, harmonijnie smaki się połączyły, ale jednocześnie wyraźną słodycz, by pikantność zrównoważyć.
- potrawy ostre - ostrość, która wywołuje uczucie ciepła należy łączyć z dobrze schłodzonym winem o niskiej zawartości alkoholu - wina o wyższej zawartości alkoholu, same w sobie powodują uczucie pieczenia w głębi gardła, dlatego wino o niższej zawartości alkoholu będzie neutralizować poczucie ostrości.
- potrawy bogate - bogate, to znaczy tłuste, obfite dania, oparte z reguły na białku. Do takich dań należy dobrać wino, które neutralizuje tłustość dania i dodatkowo nie obciąży bardziej twojego żołądka. Dlatego do bogatych dań należy wybrać wino z dużą zawartością tanin - taniny charakteryzują się tym, że sprawiają na języku uczucie ściągnięcia, wyschnięcia, dlatego będą idealnym dodatkiem do ciężkich, tłustych i obfitych dań.
- potrawy o wyraźnej goryczce - jeżeli do takiego dania, dobierzesz wino o wysokiej zawartości tanin, sprawi to, że wzmocni ono goryczkę danej potrawy. Do dań goryczkowych, gorzkich, należy dobierać wino o niewielkiej zawartości tanin, by nie podbijać goryczki, a do smaku, najlepiej jeśli takie wino będzie mieć słone nuty i wyczuwalną słodycz.
- potrawy słodkie - jeżeli do słodkiej potrawy dobierzesz wytrawne wino - słodkość wydobywa z niego wszelką gorycz. Od razu poczułbyś, że był to zły wybór. Dlatego słodkie potrawy, należy łączyć ze słodkimi winami, o większej zawartości cukru.
Sery świeże, słodkie i kwaskowate (typu feta, kozi ser).
Słodkie i kwaśne - nie łączyć z goryczką i ostrością - dlatego do takich serów najbardziej będą pasować wina: lekkie białe, aromatyczne białe, różowe, lekkie czerwone.
Sery delikatne i orzechowe (typu brie, mozarella, ricotta).
Najbardziej pasujące wina: lekkie białe, masywne białe, aromatyczne białe, różowe. lekkie czerwone, masywnie czerwone i wina deserowe.
Sery wyraziste i twarde (typu cheddar, halloumi, manchego)
Najbardziej pasujące wina: masywne białe, różowe, klasyczne czerwone, masywne czerwone.
Sery aromatyczne (typu pleśniowe, gorgonzola) Najbardziej pasujące wina: aromatyczne białe, różowe, klasyczne czerwone, masywne czerwone, deserowe
Mięczaki (ostrygi, małże) najlepiej skomponują się w towarzystwie wina musującego, bądź też lekkiego białego wina.
Ryby (halibut, dorsz, łosoś, okoń, pstrąg): wina musujące, lekkie wina białe, masywne wina białe lub wina różowe.
Skorupiaki (krab, homar, krewetki): wina musujące, lekkie i masywne wina białe, aromatyczne białe wina i wina różowe.
Białe mięso (drób, schab): pasują do każdego rodzaju wina, oprócz klasycznych czerwonych i win deserowych.
Mięsa na zimno (wędliny, bekon, salami): również pasują do większości win, niektóre nawet do deserowego.
Czerwone mięso (wołowina, baranina, dziczyzna): lekkie czerwone, masywne czerwone, klasyczne czerwone. Pamiętaj, by zachować harmonię, a dobrze wybierzesz wino do każdej potrawy.