+48 665 918 713

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polska Wielkanoc 2025

Polska Wielkanoc to bogactwo tradycyjnych potraw, które są przygotowywane zgodnie z dawnymi zwyczajami. Wina do potraw wielkanocnych powinny dobrze komponować się z tradycyjnymi smakami – wędlinami, jajkami, żurkiem, pieczonym mięsem i słodkimi wypiekami.
Chcemy Wam zaproponować kilka win z naszej oferty, które będą się dobrze komponować z potrawami wielkanocnymi.

  • Do świątecznych sałatek i jajek, które mają delikatny, lecz dosyć tłusty charakter polecamy 

RYZLINK VLASSKY, półwytrawny -  wino lekkie, świeże, błyszczącym, złocisto-żółtym kolorze z zielonkawymi refleksami. elegancki zapach  przywodzący kwitnącą, ziołową łąkę, idealnie podkreśli aromat sałatek.  Soczysty i energetyczny smak, z nutami jabłka i cytrusów, idealnie balansuje tłustość jajek. 

HIBERNAL wytrawny – dla wielbicieli bardziej wytrawnych win. Propozycja o intensywnym aromacie przywodzącym na myśl suszone zioła, kandyzowaną skórkę limonki, ananas i miętową herbatę. Smak  bogaty, z soczystą kwasowością i wyczuwalnymi nutami limonki, pomelo oraz pestek moreli. Idealnie skomponuje się z sałatką warzywno – jajeczną. 

  • Do żurku i kaczki, gęsiny, białej kiełbasy

PINOT GRIS - Rulandske Sede – białe, półwytrawne. Nuty owoców egzotycznych, suszonego  ananasa, bardzo fajnie współgrają z kwasowością żurku. Soczysty i harmonijny smak o przyjemnej kwasowości, zbalansowanej lekkim cukrem resztkowym i nutami dojrzałych owoców egzotycznych, elegancko pasuje do białej kiełbasy.

  • Do pieczonych mięs (pieczeni, schabu ze śliwkami i rolad (zrazów))

FRANKOVKA - czerwone wytrawne, wino o ciemnym, rubinowym kolorze z fioletowymi refleksami. To lekkie wino o typowym aromacie owoców leśnych, zwłaszcza jeżyn, zapach jest przyjemnie pikantny i lekko ziemisty. Smak przywodzi na myśl czerwoną, słodką paprykę, jesienne jabłka i pestki. Idealnie skomponuje się z schabem i indykiem. 

MERLOT – czerwone wytrawne, wino o jasnym, rubinowym kolorze z purpurowymi refleksami. Czysty aromat przypomina konfitury owocowe oraz suszone śliwki. Smak pełny o miękkich i gładkich taninach. Wino idealne do pieczonych mięs.

  • Do pasztetów i wędlin

TRAMIN CERVENY ( Gewürztraminer) – wino białe półwytrawne, złotożółtym kolorze z jasnymi refleksami. Aromat intensywny, bogaty, o nutach skórki mandarynki, wanilii, esencji różanej, w tle akcenty ananasa i liczi. Pełny smak, bogaty w  aromaty, przypomina dojrzałe klementynki i karmelizowany ananas. Idealny wybór do świątecznego pasztetu. 

  • Do serniczka, babek i innych słodkości

RYZLINK VLASSKY -  Wino z szlachetnego zbioru o jasnym złotożółtym kolorze. W aromacie czyste i intensywne, o nutach suszonych moreli, ananasa, mango i marmolady gruszkowej, w tle akcenty plastra miodu. W smaku pełne, bogate, dostojne i słodkie, ale jednocześnie pięknie soczyste z wyraźną kwasowością, przypominającą marmoladę cytrynową, suszony ananas lub brzoskwinię.  Pięknie skomponuje się z świątecznymi słodkościami, ale również samo będzie idealnym sposobem uczczenia tej wyjątkowej okazji jaką jest Wielkanoc

Wszystkie przedstawione propozycje dostępne są w Naszym Sklepie, zapraszamy serdecznie.

butelki z winem

pasztet