Polska Wielkanoc 2025
Polska Wielkanoc to bogactwo tradycyjnych potraw, które są przygotowywane zgodnie z dawnymi zwyczajami. Wina do potraw wielkanocnych powinny dobrze komponować się z tradycyjnymi smakami – wędlinami, jajkami, żurkiem, pieczonym mięsem i słodkimi wypiekami.
Chcemy Wam zaproponować kilka win z naszej oferty, które będą się dobrze komponować z potrawami wielkanocnymi.
- Do świątecznych sałatek i jajek, które mają delikatny, lecz dosyć tłusty charakter polecamy
RYZLINK VLASSKY, półwytrawny - wino lekkie, świeże, błyszczącym, złocisto-żółtym kolorze z zielonkawymi refleksami. elegancki zapach przywodzący kwitnącą, ziołową łąkę, idealnie podkreśli aromat sałatek. Soczysty i energetyczny smak, z nutami jabłka i cytrusów, idealnie balansuje tłustość jajek.
HIBERNAL wytrawny – dla wielbicieli bardziej wytrawnych win. Propozycja o intensywnym aromacie przywodzącym na myśl suszone zioła, kandyzowaną skórkę limonki, ananas i miętową herbatę. Smak bogaty, z soczystą kwasowością i wyczuwalnymi nutami limonki, pomelo oraz pestek moreli. Idealnie skomponuje się z sałatką warzywno – jajeczną.
- Do żurku i kaczki, gęsiny, białej kiełbasy
PINOT GRIS - Rulandske Sede – białe, półwytrawne. Nuty owoców egzotycznych, suszonego ananasa, bardzo fajnie współgrają z kwasowością żurku. Soczysty i harmonijny smak o przyjemnej kwasowości, zbalansowanej lekkim cukrem resztkowym i nutami dojrzałych owoców egzotycznych, elegancko pasuje do białej kiełbasy.
- Do pieczonych mięs (pieczeni, schabu ze śliwkami i rolad (zrazów))
FRANKOVKA - czerwone wytrawne, wino o ciemnym, rubinowym kolorze z fioletowymi refleksami. To lekkie wino o typowym aromacie owoców leśnych, zwłaszcza jeżyn, zapach jest przyjemnie pikantny i lekko ziemisty. Smak przywodzi na myśl czerwoną, słodką paprykę, jesienne jabłka i pestki. Idealnie skomponuje się z schabem i indykiem.
MERLOT – czerwone wytrawne, wino o jasnym, rubinowym kolorze z purpurowymi refleksami. Czysty aromat przypomina konfitury owocowe oraz suszone śliwki. Smak pełny o miękkich i gładkich taninach. Wino idealne do pieczonych mięs.
- Do pasztetów i wędlin
TRAMIN CERVENY ( Gewürztraminer) – wino białe półwytrawne, złotożółtym kolorze z jasnymi refleksami. Aromat intensywny, bogaty, o nutach skórki mandarynki, wanilii, esencji różanej, w tle akcenty ananasa i liczi. Pełny smak, bogaty w aromaty, przypomina dojrzałe klementynki i karmelizowany ananas. Idealny wybór do świątecznego pasztetu.
- Do serniczka, babek i innych słodkości
RYZLINK VLASSKY - Wino z szlachetnego zbioru o jasnym złotożółtym kolorze. W aromacie czyste i intensywne, o nutach suszonych moreli, ananasa, mango i marmolady gruszkowej, w tle akcenty plastra miodu. W smaku pełne, bogate, dostojne i słodkie, ale jednocześnie pięknie soczyste z wyraźną kwasowością, przypominającą marmoladę cytrynową, suszony ananas lub brzoskwinię. Pięknie skomponuje się z świątecznymi słodkościami, ale również samo będzie idealnym sposobem uczczenia tej wyjątkowej okazji jaką jest Wielkanoc
Wszystkie przedstawione propozycje dostępne są w Naszym Sklepie, zapraszamy serdecznie.